Sosyal Medya

Güncel

Serdar Turgut: Petrol ülkesi Suudi Arabistan, neden doğalgazda güçlü olan İran ve Katar’a karşı sertleşti?

Haber Türk yazarı Serdar Turgut yeniden şekillendirilmek istenen Ortadoğu denklemini köşesine taşıdı.



Serdar Turgut, Ortadoğu'daki enerji rezervlerine bağımlılıktan kurtulan ABD'nin politikalarını 2013'ten bu yana değiştirdiğini, yeni siyasetin ise İsrail yanlısı bir sisteme göre yeniden üretilmeye çalışıldığını iddia etti.

Yazının İlgili Kısmı

BAÅžKANLIK koltuÄŸuna oturduktan hemen sonra Suudi Arabistan’a giden Trump’ın Riyad’da saray salonunda yaptığı savaÅŸ dansının sembolik önemi ve mesajı çok önemliydi.

Trump, savaÅŸ dansıyla aslında tüm dünyaya Amerikan devletinin yeni kararlar aldığını ve bunun sonuçlarının yakında görüleceÄŸi mesajını veriyordu. Sadece Amerika’nın Ä°kinci Dünya Savaşı’na girmesi veya daha sonra Sovyetler BirliÄŸi’nin çöküşü gibi büyük dönemeçlerde baÅŸvurulan bu devletin gizli kurallarının yeniden yazılması süreci, TrumpbaÅŸkan olmadan önce 2013 yılında sürdürülüyordu.

Global ulusal güvenlik mücadelesini ve diplomasisini enerji kaynaklarını düşünerek ayarlamak durumunda olan Amerika’nın artık enerjide kendisine yeter duruma geleceÄŸi netleÅŸmiÅŸti.

 

Uzun vadeli stratejiler yeniden yazılıyordu Washington’da. Nitekim o çalışmalarda tahmin edilen her ÅŸey daha sonra tek tek olmaya baÅŸladı ama sadece zamanlamada bazı hatalar yapılmıştı. Enerji dalındaki teknik geliÅŸmelerin hızını doÄŸru tahmin edememekten kaynaklanan bu hata, konulan yeni stratejinin temelini deÄŸiÅŸtirmedi. Sadece ileriye yönelik bazı tahminlerin zamanlaması 10 yıl öne çekildi.

KURALLAR YENÄ°DEN YAZILDI

Her başkanın uyması gereken derin kurallar yeniden oluşturuluyordu.

OrtadoÄŸu’daki enerji kaynaklarına eski bağımlılığı kalmayan Amerika’nın hem kendine hem de dünyaya yeni kurallar koyması lazımdı.

Derin kuralları yazanların ellerinde DoÄŸu Akdeniz’deki doÄŸalgaz rezervlerinin özellikle Ä°srail açısından anlamı üzerine raporlar da vardı.

Enerjide kendine yeten Amerika’nın daha sonra bulunacak doÄŸalgaz rezervleriyle yine kendilerine yetmeye baÅŸlayacak Mısır ve Ä°srail’le bölgede ortak yapacağı çok iÅŸ olacağı düşünülmeye baÅŸlandı.

Suudi Arabistan, Mısır ve Ä°srail üçgeninde yürütülmeye baÅŸlanan, Kudüs kararının alınmasını da içeren OrtadoÄŸu’daki “nihai barış” adı verilen plan, temelde bu yeni bölgesel güce güvenilerek iÅŸleme konuldu.

Amerikan başkanlarının kendi bakış açılarına veya siyasetlerine göre değiştirmesi mümkün olmayan yeni kurallar konulurken işte bu parametreler öne çıkmıştı.

Global düzeyde kritik enerji rezervi olarak petrolün yerini likit gaz almaya başlıyordu.

Petrol ülkesi Suudi Arabistan, Trump’ın gezisinden hemen sonra temelde bu nedenle doÄŸalgazda güçlü olan Ä°ran ve Katar’a karşı sertleÅŸti.

Suriye’deki savaÅŸları ve DoÄŸu Akdeniz’de neredeyse her gün bir ülkenin deniz kuvvetlerinin tatbikat yapacağı haberinin “Navigational Telex” (NAVTEX) sistemine düşmesinin, yani Türkiye dahil bölge ülkelerinin bu hayati konuda gerekirse savaÅŸa hazır oldukları mesajlarını vermesinin temelinde de bu gerçek yatmaktadır.

AMERÄ°KA VE DOÄžU AKDENÄ°Z

Kaya gazını likit gaza dönüştürüp gemilerle dünyaya satma gücü olan Amerika, kendisi için olmasa dahi bölgeyi siyasi açıdan kontrol edebilmek ve Ä°srail’in güvenliÄŸini saÄŸlamak amacıyla DoÄŸu Akdeniz’de güçlü bir ÅŸekilde olmak zorunda.

Sözcüleri asıl amaçlarının Amerikan doÄŸalgaz ÅŸirketlerini korumak olmadığını söylese ve Ä°srail’le ortak tatbikat yapmak için bölgeye gidildiÄŸini açıklasa da 6’nci Filo kumandanlığına bu ek misyonun da verildiÄŸi kesindir.

Yazının devamı için

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.